Meisje op het potje

Begon ze te huilen en honger was het niet. Het ging altijd zo, vanaf dat ons meisje een paar dagen oud was.

Legden we haar op de luiertafel. Deden de luier open.

‘Is die nu nat of is die nu niet nat? Voel jij eens.’

‘Goh, nee, ik weet niet…’

En hopla, begon ze te plassen.

Ze heeft ontelbare keren het luierkussen ondergeplast. En ons bed en het bed van een hotel. Gelukkig waren het babyplasjes.

Onze baby verslond meer dan twintig luiers per dag. We hadden maar twintig herbruikbare luiers, dus moesten we ’s nachts biowegwerpluiers gebruiken. Het lag niet aan de stoffen luiers, want tijdens onze week vakantie met alleen wegwerp was het evengoed van dat. Ze kon gewoon niet tegen één druppeltje nat.

Toen ging ik googelen. Ik zocht nog baby’s die meer dan twintig luiers per dag versleten, maar ik vond baby’s die er helemaal geen gebruikten. Zij gingen luiervrij door het leven.

Omdat ze op het potje gingen.

Vanaf dat ze drie weken oud waren.

Babyzindelijkheidscommunicatie heet dat. Of elimination communication of infant potty training, in het Engels. Ouders voelen wanneer hun baby gaat plassen en hup, ze houden die boven de wasbak of boven een emmer en vanaf het moment dat de baby zijn hoofdje rechtop kan houden, gaat hij op het potje.

Is dat wel gezond?

Volgens dat ene artikel wel. Er stond een experiment in beschreven van een Nederlandse professor, Paul Smeets, in de jaren tachtig. Hij zette baby’s op het potje vanaf dat ze drie maanden waren. Ze waren allemaal zindelijk voor hun eerste levensjaar.

Ik kwam te weten dat de baby van Stef Bos ook luiervrij werd opgevoed.

Dat wilde ik zelf uittesten. Misschien kon ik er wel een artikel over schrijven. De kleuterjuffen klaagden net over onzindelijke kinderen – een actuele aanleiding was er al.

Ik las nog meer artikels en studies over zindelijkheid.

Er ging een hele wereld open met luiervrije baby’s, maar ik liep verloren op www.diaperfreebaby.org. Ik las wel het boek ‘Diaper-free baby’ van Christine Gross-Loh.

Vrienden vertelden over een koppel dat hun baby al vanaf enkele weken oud op het potje zette.

Hanne en Luc. Ik mocht ze interviewen.

Een mooi koppel met een mooie baby in een mooi huis in Gent met veel vintage waar je nostalgisch van wordt. (Ik zag er een oude Fisher Price Activity Center en heb er nadien meteen eentje tweedehands gezocht online.)

Hun baby heet Lulu. Sinds ze vijf weken oud is, wordt Lulu boven de wasbak gehouden voor haar plasjes enzomeer. Vanaf dat ze kan zitten, gaat ze op het potje. Kijk maar mee op Youtube.

Zie ook de blog van Hanne.

De Nederlandse professor heb ik een ouderwetse brief moeten sturen met de post, om hem te kunnen spreken. Het duurde dus even vooraleer het artikel klaar was. Intussen verscheen er een stuk in Het Nieuwsblad en besteedde VTM er een item aan. Woeps. Maar nee. I don’t care. Echt niet. Mijn artikel mag er ook zijn.

Zie De Morgen van vandaag. Pagina 6 in het katern Reporter.

Pamperen? De Pot Op

Wij hebben het thuis ook geprobeerd, luiervrij.

Stap 1. Observeer je baby een paar uur zonder luier. Liefst op een waterdicht laken.

Stap 2. Kijk naar hoe ze zich gedraagt vlak voor ze plast of zich ontlast.

Stap 3. Als ze plast, maak dan het geluidje: ‘psss’. Als het een grote boodschap is: ‘ugh-ugh’. Dat zijn signalen of cues die je je baby aanleert en die ze leert herkennen.

Stap 4. Wanneer je denkt dat ze gaat plassen, hou haar dan boven de wasbak of zet haar op het potje en maak het geluidje ‘psss’. Dan plast ze.

Inderdaad, dat werkt. Soms.

Vaak ben ik te vroeg of te laat. Is onze baby al geweest. Sinds ze naar de crèche gaat, vindt ze het niet meer zo erg om in een natte luier te zitten. Daar heb ik gemengde gevoelens over. Ons meisje geeft geen signalen wanneer ze gaat plassen. Terwijl ze dat wel deed toen ze nog maar een paar weken oud was, besef ik nu, achteraf. Al die keren dat we haar luier uitdeden om te kijken omdat ze huilde? Dat was een teken. Toch kan ik het nu nog een beetje aanvoelen. Met dank aan dat boek en tips van Hanne.

Er is ook die ene zekerheid. De grote boodschap ’s ochtends. Altijd op hetzelfde moment. Wordt ze wakker, begint ze te wriemelen en zetten we haar op het potje.

Daar gaat ze.

Meisje op het potje

Dan blink ik van trots. En ben ik blij, dat ik geen kakluier hoef te verversen.

 

Meer lezen?

‘Pamperen? De pot op!’, vandaag in De Morgen, pagina 6 in het katern Reporter.

‘Met je baby op het potje!’ op de blog van Hanne Deheegher, www.lululand.be/2013/06/met-je-baby-op-het-potje.html

‘Infant toilet training: An evidence-based guide’, ‘The right potty training age: What’s best for your child?’, ‘The science of toilet training: What research tells us about timing’, Gwen Dewar, Parenting Science

http://www.parentingscience.com/science-of-toilet-training.html

http://www.parentingscience.com/potty-training-age.html

http://www.parentingscience.com/science-of-toilet-training.html

‘Luiers de deur uit’, Nienke Beintema, NRC-Handelsblad

http://vorige.nrc.nl/wetenschap/article1730540.ece

‘Zindelijkheid in de kleuterschool: Wat is het effect van de verlating van de zindelijkheid op de werkdruk bij de kleuterleidsters?’, O.l.v. G. Van hal, J.J. Wyndaele en A. Vermandel

http://www.logoantwerpen.be/userfiles/files/file/voeding-en-beweging/Zindelijkheid-studie.pdf

‘Shaping self-initiated toileting in infants’, Paul M. Smeets, Giulio E. Lancioni, Thomas S. Ball en Doretta S. Oliva, Journal of Applied Behvior Analysis, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1308025/

‘Parents’ view on toilet training (tt): A quantitative study to identify the beliefs and attitudes of parents concerning TT’, Karolien van Nunen, Nore Kaerts, Jean-Jacques Wyndaele, Alexandra Vermandel and Guido Van Hal, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24270991

‘Je baby op het potje: vroeg en vrolijk zindelijk’ van Laurie Boucke, http://www.white-boucke.com/iptdutch.htm

‘Diaper-free baby’, Christine Gross-Loh, http://christinegrossloh.com/the-diaper-free-baby-book/

‘EC Simplified: Infant Potty Training Made Easy’, Andrea Olson, http://ecsimplified.com/about-ec-simplified/

‘Toilet training of infants and children in Australia: 2010 parental attitudes and practices,’ Anna Christie B Juris LLB (UNSW) , MPA (U Syd), M Env Law (USyd), http://web.maths.unsw.edu.au/~jim/annachristierpt10.pdf

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s