“Ah, hier zie, weer een vrouw natuurlijk. Sloom wijf!” Charlotte Vandermeersch over mannen

“Ik heb een mooie, gestage seksuele ontwikkeling gehad en met al die berichten over aanrandingen en kindbruiden prijs ik mezelf daarvoor gelukkig. Na de eerste aanraking van je borsten duurde de volgende stap weer een half jaar, en zo ging alles heel langzaam. Mijn vriendje en ik hadden onze eerste keer samen maanden vooraf gepland, want we wilden het niet snel-snel achter een muurtje doen – we hebben gewacht tot onze ouders niet thuis waren. Tegen die tijd was ik bijna zeventien. Als iemand zegt: ‘Ah, hier een borst en ik pak ineens alles’, ben je volgens mij getraumatiseerd. Mij is er nooit iets overkomen dat ik niet wou. Is dat alleen geluk of heb je dan de tools? Ik heb alleszins geleerd om mijn grenzen te stellen. Een keer heb ik het gevoel gehad dat ik er goed vanaf ben gekomen. Ik lag ooit in Mexico op het strand met een jongen. Romantisch, dacht ik, tot ik besefte dat hij all the way wilde gaan en ik niet. En hoe regel je het dan? Als je te heftig reageert, kan je een heftige reactie uitlokken. Mijn tactiek is altijd geweest: lief blijven en het tegelijk zo draaien dat je het niet gaat doen. Je wil eruit geraken zonder dat je hem kwetst of dat hij zich stom voelt. Hij mag niet denken dat zijn verlangen misplaatst was.”

“Intussen is Felix al acht jaar mijn compagnon de route. Wat ik altijd heel mooi heb gevonden, is hoe hij heel erg zijn innerlijke kompas volgt. Bij alles. Ik heb nooit het gevoel dat hij iets doet omdat het zo moet, terwijl ik meer de neiging heb om te behagen. Hij heeft me geleerd dat je meer jezelf mag zijn en dat mensen dat zullen respecteren. Dat we konden samenwerken aan dit project, vind ik prachtig. Het brengt ons heel erg samen. Als regisseur heeft hij me met deze rol uit mijn comfortzone gehaald: ik moest er anders uitzien en anders spreken. Van mij mag een volgende samenwerking nog intensiever zijn, maar het project moet op mijn lijf geschreven zijn. Dat ik er alle vertrouwen in heb en hij weet: jij bent the one for the job. Tegen die tijd ben ik misschien al 45 (lacht). Of we kinderen willen? Ja. Ik ben nu 32 jaar, dus zal het geen vijf jaar meer duren. Ik ben bang om moeder te worden, want het lijkt me verschrikkelijk om in dat hele systeem terecht te komen, dat je ze op gezette tijden naar school brengt. Mocht je nu gewoon zo’n kind kunnen baren en dat het dan op jouw ritme meeleeft… Om maar te zeggen, ik zal er alles aan doen om dat zo vloeiend mogelijk te laten gebeuren in mijn leven.”

Charlotte Vandermeersch (º 11 november, 1983) is actrice. De film ‘Belgica’ is nu (= vanaf 2 maart) te zien in de bioscoop.

[Dit artikel verscheen eerder in NINA, het weekendmagazine van Het Laatste Nieuws]

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s