RIP Marie-Jeanne Frédérique, de vrouw die jasjes breide voor de kippen

Vandaag in de post. Een briefje dat Marie-Jeanne Frédérique ons heeft verlaten. Op 27 december al. Ik mocht haar interviewen voor Goedele magazine in de rubriek Goed Volk. En goed volk she was, indeed. Ze verzorgde verwaarloosde dieren en breide jasjes voor afgedankte legbatterijkippen. Groot hart, groot verlies.

Marie-JeanneFrédérique

Foto Titus Simoens

[Het artikel destijds in Goedele magazine.]

Goed Volk
Marie-Jeanne Frédérique

Marie-Jeanne Frédérique (77) verzorgt in Galmaarden al meer dan 40 jaar dieren die niemand anders wil. Desnoods breit ze een jasje voor de kippen en voedt ze hen met de hand.

Er lopen meer dan zestig kippen rond in de tuin. Bijna allemaal waren ze ooit legbatterijkip. Om hen te redden van hun lot als soepkip, heeft Marie-Jeanne ze opgekocht. Op haar site zie je hoe erg ze er toen uitzagen. Bekjes afgesneden en doodmager. Vandaag scharrelen ze gezellig rond.

Haar living is de ziekenboeg voor de zwakste kippen. Momenteel zijn er vier zieken. Marie-Jeanne voedt ze met de hand en geeft ze water met een pipet. Om de drie uur.  “Zieke mensen schrijf je ook niet zomaar af”, zegt Marie-Jeanne. “Als je mensen goed verzorgt, kunnen ze er ook bovenop komen. Met kippen is het net zo. En voelen ze zich goed en de zon schijnt, mogen ze naar buiten. Dan trek ik hen een zelf gebreid jasje aan.”

Het was Marie-Jeannes dochter Fabienne die als tienermeisje verwaarloosde dieren mee naar huis bracht. Samen verzorgden ze hen. Toen Fabienne in 1985 bij een ongeluk om het leven kwam, ging Marie-Jeanne alleen verder. Intussen al ruim veertig jaar. In de tuin lopen nog vijf geiten, een pauw, een eend en acht katten rond.

“Vroeger had ik ook honden, een paard en een varken”, vertelt Marie-Jeanne. “Maar die zijn gestorven. Van ouderdom. De kippen die ik nog heb, zijn hier al acht jaar. Ze leven lang en gelukkig als je ze goed verzorgt. (lacht) Op hun oude dag leggen ze nog eieren, maar die laat ik ze zelf opeten. Dat vinden ze lekker, jazeker. Ik wil geen kuikens erbij, want er zijn genoeg kippen in nood. Helaas kan ik niet meer doen dan dit. Ik moet stilaan afbouwen. Ik word ouder en hoewel ik hulp krijg, vraagt het veel van me. Alleen katten van mensen die naar het rusthuis moeten neem ik nu nog aan.”

Marie-Jeanne is al 40 jaar vegetariër en al 15 jaar veganist. Iedereen is hier veganist, katten incluis. Voor al haar goede werken kreeg Marie-Jeanne een prijs uit Amerika, The Shining World Compassion Award. Terecht. Marie-Jeanne: “Een vriendin van me zei ooit tegen me, ‘Marie-Jeanne, jij kan niet zonder je kippen’. Maar het is omgekeerd. Zij kunnen niet zonder mij.”

Wie Marie-Jeanne Frédériques vzw Fabienne wil steunen, kan storten op het rekeningnummer 293-0582437-07

[Dit artikel verscheen eerder in Goedele magazine.]

Storten kan dus niet meer. Marie-Jeannes werk wordt verdergezet door de vzw Farm Sanctuary in Bettincourt, zo zegt het briefje. www.farmsanctuary.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s