“Weet je dat mijn lief mij elke dag vraagt waar zijn sleutels zijn?” Ann Reymen over mannen

Screen Shot 2015-05-28 at 10.48.57

Foto Koen Van Buggenhout

«Weet je dat mijn lief mij elke dag vraagt waar zijn sleutels zijn? Elke dag! Mijn dochters zijn vijf en tweeënhalf, maar ze vragen me nu al: ‘Waar ligt dit? Waar ligt dat?’ Zó vermoeiend. Ik moet niet alleen dingen voor mezelf onthouden, maar voor drie andere personen. Er zijn nog vrouwen met dat probleem, maar het is onze eigen schuld: wij hebben mannen zo ‘gekweekt’. Hoe het zo ver is kunnen komen? Vrouwen hebben nu eenmaal dat hele takenpakket in hun hoofd en mannen niet. Omdat er dertig jaar geleden vrouwen hebben beslist dat ze dat vlekkeloos konden combineren, een carrière en kinderen (lacht). Ik verzet thuis het meeste werk, maar weet je wat het erge is? Als mijn vriend toch eens aanbiedt om te helpen, zeg ik nee. Waarschijnlijk omdat ik de controle wil behouden. ‘Een lege afwasmachine, daar word jij gelukkig van, zeker?’ vraagt hij soms. En inderdaad. Ik word gelukkig van een opgeruimd huis. Er zit al zoveel in mijn hoofd, als het bij ons thuis ook overhoop ligt, kan ik dat niet aan.»

«Ik was dertig toen ik mijn lief leerde kennen. Ik ben op hem gevallen omdat hij zo rock-’n-roll was. Hij dacht altijd dat hij voor zijn veertigste zou sterven omdat hij zo hard leefde. Het heeft lang geduurd voor ik hem te pakken kreeg; hij was mijn cameraman en eigenlijk mag je niets met een collega beginnen. Maar als we moesten vliegen, zei ik op de lucht- haven tegen de ploeg: ‘Geef alle paspoorten maar hier’, en zorgde ik ervoor dat het mijne vlak achter dat van hem kwam. Zo was ik zeker dat ik naast hem zat (lacht). We hebben voor het eerst gekust nadat de opnames achter de rug waren: op een terugvlucht van Thailand heb ik mijn hoofd laten vallen op zijn schouder. Ik deed alsof ik – euhm – sliep en op een gegeven moment zijn we beginnen te zoenen. Ik keek naar hem op omdat hij zo vrij was – en dat doe ik nog. Hoe hij zo vaak en lang op stap ging, zijn buiten- landse projecten en hoe hij altijd doorging; dat triggerde mij. Ik dacht dat hij me kon meenemen in die trip. Een half jaar heb ik mee gefeest, en dat was plezant. Maar twee jaar later kwam onze eerste dochter, en vanaf toen ben ik opnieuw in die controlerende modus gegaan (lacht). Ik werd een absolute moederkloek. Ik was alleen bezig met mijn kind en mijn job. Onze tweede dochter kon ik gelukkig al iets meer loslaten. En dat terwijl het ouderschap mannen niet zoveel verandert. Het maakt ze zachter, maar niet veel. Een stoute man tem je niet. Al doen ze nog zo hun best, dat gaat niet. Soms vraag ik zelf of mijn vriend geen buitenlandse opdrachten in het vooruitzicht heeft. Als het te lang duurt, begint hij onrustig te worden. En ik ook.»

«Een programma als ‘Alle Dagen Seks’ presenteren is confronterend voor je relatie. Dan kom ik thuis en wil ik alles bespreken waar het die dag over ging. Ik analyseer en leg verbanden, terwijl hij me aanmaant om rustig te blijven (lacht). We zouden met de ploeg proberen ook elke dag seks te hebben, net als de koppels die meedoen aan het pro- gramma, maar dat lukt niet. Het doet wel veel praten over seks en met experts erbij is dat extra interessant. Gemiddeld doen mensen het twee keer per week. Ik zei tegen de psy- choloog: ‘Ben ik nu laks op het gebied van seks? Ik vind twee keer per week veel!’ Hij zei dat ik die cijfers met een korrel zout moest nemen, want niemand durft blijkbaar zeggen dat het maar twee keer per maand is, zeker de mannen niet. Ik heb al vaak geroepen dat seks overschat is, maar eigenlijk is het wel belangrijk. Dat staat ook in de boeken die ik nu voor mijn job aan het lezen ben. Het lichamelijke contact – al is het een knuffel of een klets op de poep – mag niet verwate- ren want dat doet zin krijgen. Volgens de psycholoog wordt er trouwens niet gescheiden omdat er zoveel conflicten zijn, eerder omdat de relatie is doodgebloed. En vrouwen zouden eerder vreemdgaan omdat ze met zichzelf in de knoop liggen en plots, door de aandacht van de ander, een betere versie van zichzelf worden en weer openbloeien. Kortom, je moet de broerzusrelatie zoveel mogelijk vermijden en elkaar blijven aanraken. Een ander verschil tussen mannen en vrouwen is dat vrouwen zich doorgaans moeten ontspannen voor ze aan seks beginnen, en mannen zich juist ontspannen door seks te hebben – de vraag is natuurlijk wat er gebeurt wanneer mannen verplicht worden te vrijen. Als vrouw moet je soms een knop omdraaien: je kan goesting krijgen door het te doen. Of lees een pornoboek. Hoeveel vrouwen werden er niet wild van ‘50 Tinten Grijs’? Je hoeft niet meteen naar YouPorn.com te gaan, al kan dat natuurlijk. Toen we voor de radio een studentenonderzoek deden, bleek trouwens dat jonge studenten veel masturberen tijdens de blokperiode. Een tip: doe gerust! Want het blijkt gezond: het ontspant en zorgt voor een grote schoonmaak van de baarmoederhals. (Fijntjes) En als vrouw wil je toch een beetje proper op jezelf blijven.» •

Ann Reymen (° 20 mei 1977) is radio- en tv-presentatrice. Je hoort haar elke weekdag in ‘Kwistet’ op MNM tussen 10 en 12 uur, en vanaf 4 februari presenteert ze elke woensdag om 21.30 uur ‘Alle dagen seks’ op VIJFtv.

[Dit artikel verscheen eerder in NINA, het weekendmagazine van Het Laatste Nieuws.]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s