“Ik ben van de eerste generatie politici die het waarmaakt dat mannen en vrouwen absoluut dezelfde plaats verdienen in de politiek.” Alexander De Croo over vrouwen

Foto Koen Van Buggenhout

Foto Koen Van Buggenhout

“Ik ben van de eerste generatie politici die het waarmaakt dat mannen en vrouwen absoluut dezelfde plaats verdienen in de politiek. Alleen de manier van werken blijft wel vaak mannelijk. Net zoals in het bedrijfsleven zie je dan dat vrouwen vaak meer ‘man’ proberen te zijn dan de mannen met wie ze werken, terwijl dat ik vind dat ze juist hun vrouwelijkheid moeten behouden qua aanpak: ze kunnen meer bereiken in een mannelijke omgeving door bijvoorbeeld juist niet zo dominant en confronterend te zijn in discussies. De vraag is dan: zijn onze verschillen biologisch bepaald of ligt het er aan hoe jongens en meisjes nog steeds anders worden grootgebracht? Een jongen zal men vaak meer motiveren om door te zetten, terwijl men een meisje sneller zal proberen gerust te stellen. Misschien lag het ook nog aan de tijdsgeest, maar ik voelde ook dat men meer van mij verwachtte mijn grenzen te verleggen, dan dat men dat van mijn zus deed, hoewel ik me daar vaak tegen verzet heb.”

“Macht erotiseert, zeggen ze, maar ik vind eerder dat het intrigeert. Mensen zijn nieuwsgierig. Als kind van een politicus sta je al in de schijnwerpers, maar dat wilde ik niet per se. Ik was eerder introvert, en tegenover meisjes was dat aanvankelijk niet anders. Ik zal vijftien geweest zijn bij mijn eerste kus. Ik weet nog waar het was: op het bal van mijn vader, ergens van achter in de bosjes (lacht). Het was vooral iets dat ik wilde proberen, meer dan dat het grote liefde was. Streng waren mijn ouders niet. Toen ik in het voorlaatste middelbaar vroeg of er vrienden uit Nederland mochten blijven slapen, onder wie mijn vriendinnetje, was dat geen probleem. In het midden van de nacht zijn mijn lief en ik in hetzelfde bed beland – zonder dat er veel gebeurd is, we hebben alleen gekust – maar daar heb ik de volgende dag geen uitbrander voor gekregen. Mijn moeder zei alleen dat ze had gezien dat we de nacht ‘op een andere manier waren geëindigd dan dat we hem begonnen waren’. Grote gesprekken zijn er thuis niet geweest, want seks kwam genoeg aan bod op school. Ik weet nog dat de leraar zedenleer op de lagere school een condoom had meegebracht. Ik was tien jaar en viel compleet uit de lucht: waar gaat dit over? Mijn zus en ik zijn opgegroeid zonder tv: we lazen veel en als ik naar de film ging, dacht ik soms: is dit het maar, het verhaal? Ook relaties werden veel verfijnder uitgewerkt in boeken –misschien heeft dat een invloed gehad. Ik heb vooral lange relaties gehad die jaren hebben geduurd. Mijn eerste echte lief had ik op mijn zestiende of zeventiende en haar vader was politiek actief in een andere partij: een socialiste, jawel (lacht). Ik heb altijd in lange relaties gezeten, dus losse flodders zijn er niet veel geweest. Of je daar niet extravert voor moet zijn? Goh, op gebied van relaties ben ik altijd heel open en transparant geweest over mijn gevoelens. Ik vind het veel logischer om te zeggen: ‘Ik voel me aangetrokken tot u’ dan je ogen sluiten en hopen dat je geen klap in je gezicht krijgt (lacht). Ik ben altijd op sterke vrouwen gevallen en die relaties hebben me mee gemaakt tot wie ik nu ben.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s