“Ik ben van de eerste generatie politici die het waarmaakt dat mannen en vrouwen absoluut dezelfde plaats verdienen in de politiek.” Alexander De Croo over vrouwen

“Mijn vrouw heb ik leren kennen in 2000, toen we voor hetzelfde bedrijf werkten. Zij werkt er nog altijd, terwijl ik ben weggegaan om een eigen zaak op te richten. Het was beter om niet allebei de ganse dag in dezelfde omgeving te zitten en bovendien is ze veel slimmer, waardoor ze veel sneller carrière maakte dan ik. Een mooi moment om te vertrekken, want zo hoefde ik daar niet elke dag mee geconfronteerd te worden (lacht). Mijn werk was toen flexibeler dan het hare, waardoor ik beter kon inspelen op de noden thuis. Vandaag is mijn job niet flexibel… en de hare evenmin. Simpel is het niet. Door de politiek leg ik een ongelooflijke druk op ons gezinsleven, maar het lukt al bij al redelijk goed. Soms zien mensen Annik als een extensie van mij, alsof ik haar enige bestaansreden ben – en dat stoort. In de politiek kweek je een olifantenvel, omdat het vaak over jou als persoon gaat. Je mag je niet laten overmeesteren door emoties, maar als je je afsluit en handelt als robot, word je een slechte politicus. Het is een kwestie van het juiste evenwicht te vinden. Omdat ik wat harder ben geworden, moet ik thuis moeite doen om me kwetsbaar op te stellen. Dat onderscheid was er niet voor ik in de politiek stapte. Tegelijk is mijn vrouw ook veel veranderd – en dat is goed. Liefde op lange termijn betekent ook: je blijven aanpassen. Verder is een zekere compliciteit essentieel, dat je niet altijd alles moet uitspreken, en dat je aan een blik of een aanraking genoeg hebt waar woorden toch zouden tekortschieten. En zelfs na zestien jaar af en toe een soort ‘bubbels’ in de buik voelen: elke relatie kent dieptepunten, maar zolang er genoeg hoogtepunten tegenover staan, vindt die zichzelf telkens opnieuw uit.”

Alexander De Croo (º3 november, 1975) is vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking, Digitale Agenda, Telecom en Post.

[Dit artikel verscheen eerder in Charlie magazine.]

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s