“Ik kan me te pletter amuseren met mijn mannelijke vrienden.” Bill Barberis over vrouwen

«Ik heb vijf of zes lange relaties gehad en heb van geen enkele spijt. Ik heb ze allen erg graag gezien. Ik geloof niet dat er foute vrouwen bestaan, net zomin als dat er foute mannen bestaan. Ik ben wel vrouwen tegengekomen die niet op het juiste moment in mijn leven kwamen en omge- keerd. We zaten niet op dezelfde golflengte, maar dat heeft niets te maken met die persoon an sich. Ik beschouw alle relaties – vriendschappen en liefdesrelaties – als een soort leerscholen. Soms word je overdonderd door iemand en denk je de volgende keer: dat wil ik niet meer en wordt de ander overdonderd door jou. Ik stel het me graag als volgt voor. Je bent aan het zwemmen in het water, in de zee van het leven, zeg maar. Je hebt overal stukjes drijfhout. Je maakt daarvan een vlot, je overleeft een eerste storm, je vlot wordt sterker en je kan op zoek naar iemand met een eigen vlot. Wat ik wil, is om mijn vlot vast te haken aan dat van iemand anders, wat een heel schoon vlot zou zijn. En dan zou ik mijn vlot openstellen: ik zou me kwetsbaar genoeg opstellen om het helemaal te laten zien. Maar ik wil ook dat je die vlotten uit elkaar kan halen, dat je even alleen verder je ding doet, en dat je je dan terug vasthaakt.»

«Klinkt dat zweverig? Ik heb een zwak voor mensen die willen nadenken over al die dingen. Die alles in twijfel zouden kunnen trekken. Ik ben zelf zo. Alles wat ik nu heb gezegd, daar kan ik morgen weer van mening over veranderen. Voor hetzelfde geld kom ik morgen een vrouw tegen van wie ik denk: ah, dat concept van de ware, het bestaat (lacht)

Bill Barberis (° 4 januari 1982) is acteur. Hij speelt Toon in ‘Thuis’. Je kan hem aan het werk zien met zijn theatergezelschap De Boterbrigade op 6 mei en 17 juni in Het Klokhuis (Antwerpen).

[Dit artikel verscheen eerder in NINA, het weekendmagazine van Het Laatste Nieuws.]